Rugtriatlon

De Rugtriatlon is een uniek trainingsprogramma voor mensen met chronisch of steeds herhalende rugklachten. Dit programma biedt de mogelijkheid om op effectieve wijze de belastbaarheid van uw rug te verhogen.

Spierkrachttraining is prima voor sporters en volledig gezonde mensen. Bij mensen met klachten en minder actieve personen moet de opbouw zich te richten op de zwakste schakel in de keten. Dit betreft altijd weefsel dat zich slechts zeer langzaam kan aanpassen. Een trainingsprogramma zal dan ook langzaam maar gestaag in intensiteit moeten toenemen. Daarom is het belangrijk dat een trainingsprogramma voldoende lang wordt aangehouden (b.v. 1 jaar, maar minimaal een half jaar).                                                                                         

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen die voor zichzelf trainen in een fitnesscentrum begeleidende klachten krijgt, veelal door een te snelle opbouw. ( “dat kan ik makkelijk” betekent vaak: de spieren kunnen dat makkelijk, maar b.v. pezen, banden, kraakbeen e.d. zijn er nog niet aan toe !).

Instabiliteit van de onderrug door slecht functionerende lokale rugspieren is een belangrijke oorzaak van chronische –en steeds herhalende rugklachten. Recente onderzoeken hebben een zeer sterke relatie aangetoond tussen enerzijds lage rugklachten en anderzijds slechte c.q. geen werking van deze lokale rugspieren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat training van deze lokale spieren (coördinatie) recidieven van lage rugklachten terugbrengt van 84% naar 30%.

Rugtriatlon in het kort

  • Een uniek, individueel bepaald trainingsprogramma, voor een duurzaam belastbare rug.

  • Individueel programma in groepsverband (max. 8 deelnemers) gedurende 1 jaar (min. ½ jaar).

  • Functionele training met o.a. gebruikmaking van gewichten.

  • Naast “weefselopbouwtraining” aandacht voor conditie en eventueel overgewicht.

  • Begeleiding door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

Dit artikel delen

afspraak maken

Wij hanteren geen wachtlijsten en proberen direct een afspraak te maken die rekening houdt met uw wensen of mogelijkheden.

partners

beoordelingen