Binnen de fysiotherapie en orthopedie wordt echografie eelvuldig gebruikt voor aandoeningen binnen het bewegingsapparaat. Na het stellen van een differentiaal diagnose, kan juist het maken van een echo een meerwaarde zijn. Simpelweg omdat je ziet welke structuur is aangedaan en in welke mate. Daarnaast wil een cliënt snel duidelijkheid over de ernst van de blessure en eventuele verdere behandelingen. Met echografie bevestig je de diagnose.
Het onderzoek
Bij echografie worden geluidsgolven het lichaam ingestuurd. De geluidsgolven worden door de lichaamsweefsels (met verschillende dichtheden) weer teruggekaatst en omgezet in beelden.
Het echografisch onderzoek is snel en comfortabel en duurt zo’n 5-20 minuten. De geluidsgolven zijn dan ook volkomen onschadelijk voor het lichaam en je voelt er niks van.
Wanneer echografie?
Hoewel echografie vaak een bijzonder nuttig instrument kan zijn, is het niet voor alle problemen geschikt. Echografie kan wel nuttig zijn bij verdenking op:
- Ontstoken slijmbeurs
- Peesirritatie (bijvoorbeeld schouder, knie of voet)
- Gescheurd spier- of peesweefsel
- Gewrichtschade of vochtontwikkeling rondom gewrichten
Wanneer GEEN echografie?
Het gebruik van echografie wordt afgeraden bij:
- De fysiotherapeut stelt met echografie geen diagnose, maar bevestigt de/een diagnose.
- Pacemakers (vooral bij het scannen aan de voorkant van de schouder)
- Obesitas (door de absorptie van geluidsgolven door het vetweefsel kan geen scherp beeld worden gevormd van het gescande gebied)
Kosten en vergoeding
Echografie zien wij als onderdeel van uw behandeltraject en wordt daarom gedeclareerd als fysiotherapie. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten gewoon bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een rekening.