Echografie

Hoe werkt echografie?

Bij echografie worden geluidsgolven door middel van een ultrageluidkop ('transducer') in het lichaam gestuurd. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt gel aangebracht tussen de transducer en de huid.

De geluidsgolven worden door de verschillende lichaamsweefsels deels geabsorbeerd en deels teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het echografietoestel omzet in beelden die u op het scherm ziet. Het beeld bestaat voornamelijk uit grijstinten, afhankelijk van de sterkte van de terugkaatsing. 

De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Meestal kunt u op het scherm meekijken als de echo gemaakt wordt. Indien uw therapeut het nodig acht, verwijst hij of zij u door naar uw huisarts of specialist.

Voordelen van echografie door een fysiotherapeut

  • Echografisch onderzoek is ongevaarlijk, gemakkelijk en pijnloos.

  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke)  beweging.

  • Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden gestart.

  • Als het voor uw klachten wenselijk is dat er aanvullend echografisch onderzoek wordt gedaan, scheelt het u wachttijd en rompslomp als u hiervoor direct bij uw fysiotherapeut terecht kunt.

  • De uitkomst van het echografisch onderzoek kan uw therapeut helpen bij het stellen van een juiste werkdiagnose. Deze werkdiagnose vormt de basis van uw persoonlijk behandelplan.

  • Het onderzoek kan gemakkelijk herhaald worden.

  • Ooktijdensde behandelserie kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd, om tussentijds de voortgang van het herstel te kunnen evalueren.

  • Een echo-onderzoek duurt tussen 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

Dit artikel delen

afspraak maken

Wij hanteren geen wachtlijsten en proberen direct een afspraak te maken die rekening houdt met uw wensen of mogelijkheden.

partners

beoordelingen